Gundel Pancakes

03.03.2021

Destination: Hungary

Difficulty: Moderately demanding (the most demanding is probably chocolate topping)

Preparation time: 1 hour 30 minutes

  • 10 minutes dough preparation,
  • 30 minutes of dough,
  • 10 minutes preparation of walnut stuffing,
  • 15 minutes preparation of chocolate sauce,
  • 15 minutes frying pancakes,
  • 10 minutes decorating.

What you will need (for 8 pancakes):

For pancakes:

  • 200 g plain flour,
  • 150 ml of milk,
  • 250 ml of soda,
  • 2 eggs,
  • 2 tablespoons oil
  • pinch of salt.

For walnut filling:

  • 150 g walnuts,
  • 150 ml of water,
  • 80 g semolina sugar,
  • 80 g raisins,
  • 1 small shot of rum.
  • 200 g chocolate,
  • 200 ml of milk

For chocolate topping:

  • 2 egg yolks,
  • 100 g sugar flour,
  • 100 ml fresh cream,
  • vanilla pod.

Method:

  • First we prepare the dough for pancakes. Knock two whole eggs into a large bowl, add milk and oil and spread everything out with a teapot. Then we add flour and salt and again we combine everything with a squeegee into a firmer, but still liquid consistency.
  • Now we gradually add soda to the dough and work it into the dough while stirring constantly (soda adds air to the pancakes and thanks to it they will be even softer.). Cover the dough with fresh foil and leave it in the fridge for 30 minutes.
  • Meanwhile, before the dough rests, prepare a walnut stuffing. Peeled and cleaned walnuts are finely chopped or ground in a food processor. Then put them in a small saucepan, add water, sugar, raisins and rum and mix everything. Let the mixture boil and boil it to the consistency of a walnut paste at a rapid temperature, stirring constantly.
  • Take the pancake dough out of the refrigerator and fry it in hot pan on hot oil, collecting after collecting for about 2 minutes on each side. We still fill them with walnut paste while they are still warm.
  • Now we will prepare the chocolate sauce. Pour the milk into a saucepan, add sugar and a piece of vanilla bean and bring everything to a boil. As soon as the milk starts to boil, we take it out of the hot plate, take out the vanilla pod and pour the peeled chocolate into the warm milk. Stir the mixture until the chocolate is completely melted and then quickly and carefully mix both egg yolks into it. Finally, mix the créme fraiche into the mixture and pour the prepared pancakes over the chocolate sauce prepared in this way.

Destinace: Maďarsko

Náročnost: Středně náročné (nejnáročnější je asi čokoládový přeliv)
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut odležení těsta,
  • 10 minut příprava ořechové nádivky,
  • 15 minut příprava čokoládového přelivu,
  • 15 minut smažení palačinek,
  • 10 minut zdobení.

Co budete potřebovat (na 8 palačinek):

Na palačinky:

  • 200 g hladké mouky,
  • 150 ml mléka,
  • 250 ml sodovky,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce oleje,
  • špetka soli.

Na ořechovou náplň:

  • 150 g vlašských ořechů,
  • 150 ml vody,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 80 g rozinek,
  • 1 malý panák rumu.

Na čokoládový přeliv:

  • 200 g čokolády,
  • 200 ml mléka,
  • 2 žloutky,
  • 100 g cukru moučka,
  • 100 ml créme fraiche,
  • vanilkový lusk.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Do velké misky vyklepneme dvě celá vajíčka, přidáme mléko a olej a kvedlačkou vše rozkvedláme. Poté přidáme mouku a sůl a opět vše kvedlačkou spojíme do tužší, ale přesto tekuté konzistence.
  2. Nyní do těsta postupně přidáváme sodovku a za stálého míchání ji do těsta zapracujeme (Sodovka dodá palačinkám vzduch a díky němu tak budou ještě vláčnější.). Těsto přikryjeme fresh folií a dáme jej do ledničky na 30 minut odležet.
  3. Mezitím, než si těsto odpočine si připravíme ořechovou nádivku. Vyloupané a očištěné vlašské ořechy na jemno nasekáme nebo umeleme ve food procesoru. Poté je vložíme do menšího kastrolku, přidáme vodu, cukr, rozinky a rum a vše promícháme. Směs dáme vařit a při prudké teplotě ji za stálého míchání provaříme do konzistence ořechové pasty.
  4. Palačinkové těsto vyndáme z ledničky a na těžké pánvi jej smažíme na rozpáleném oleji sběračku po sběračce zhruba 2 minuty z každé strany. Ještě teplé je plníme ořechovou pastou.
  5. Nyní si připravíme čokoládový přeliv. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme cukr a kousek vanilkového lusku a vše přivedeme k varu. Jen co se začne mléko vařit, odstavíme jej z plotýnky, vyndáme vanilkový lusk a do teplého mléka nasypeme na kostky naloupanou čokoládu. Směs mícháme dokud, se čokoláda zcela nerozpustí a poté do ní kvedlačkou rychle a pečlivě zamícháme oba žloutky. Na závěr do směsi zamícháme créme fraiche a takto připraveným čokoládovým přelivem přelijeme připravené palačinky.
© 2021 An´s Guide to the Universe. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky