Galette

01.03.2021

Destination: France

What you will need (for one cake with a diameter of 25 cm):

Dough:

  • 200 g plain spelled flour,
  • 140 g butter,
  • 75 ml of ice water,
  • 1 teaspoon sugar,
  • pinch of salt.

To the cake:

  • 6 peaches
  • 25 g of cane sugar for the final sprinkling of the cake,
  • eggs for smearing.

Hazelnut paste:

  • 100 g of walnuts,
  • 50 g almonds,
  • 80 g butter.

Dressing:

  • 10 g butter,
  • 10 ml of maple syrup,
  • 1 teaspoon ground cinnamon,
  • 1/2 teaspoon ground cardamom (7 capsules),

Method:

  1. First we prepare the dough for galette. Pour flour, sugar and a pinch of salt into a larger bowl. Then add thinly sliced ​​butter and cold water (The water must be cold, as there is a large proportion of butter in the dough, which would soften quickly thanks to the warm water and the dough would then be difficult to work with). Fingers gently work the butter with our fingers and then work out a compact, not very smooth dough with our whole hands. We work with the dough quickly so that it does not start to stick. Put the processed dough into a microtene bag and let it rest in the fridge for 1 hour.
  2. Now we will prepare a hazelnut paste. Cut the nuts as finely as possible and spread them evenly on the pan. Let the pan heat up and fry the nuts lightly on it. Do not leave the pan, stir the nuts with a wooden spoon, they roast very quickly and they could suddenly turn black and bitter.
  3. Put the roasted nuts in a bowl and mix the butter into the still hot mixture so that it dissolves completely. Put the bowl of walnut paste in the fridge for a while.
  4. We wash the peaches, cut its hard skin and cut it into thin slices.
  5. If the dough has been in the refrigerator for an hour, take it out to reach room temperature before rolling. We will also take out the hazelnut paste.
  6. Line the baking sheet with baking paper.
  7. Now let's dive into the watering. Heat the butter in a small saucepan, add maple syrup, cinnamon and cardamom. Mix everything and remove from the hotplate.
  8. Roll out the dough into a large 3 mm high round pancake. Transfer the dough to a baking sheet and spread it with hazelnut paste. Paint the paste all over the center and leave 3 cm unpainted along the edges. Place the chopped peaches on the paste, fold the unpainted edges over it to form a round cake and pour the middle of the cake over the butter dressing.
  9. Let the oven preheat to 180 ° C.
  10. Coat the edges of the galette with a blossomed egg and sprinkle it with cane sugar over the entire surface and edges.
  11. Bake the galette in an oven preheated to 180 ° C for about 45 minutes.
  12. BON APPETIT!

Destinace: Francie

Co budete potřebovat (na jeden koláč o průměru 25 cm):

Těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky,
  • 140 g másla,
  • 75 ml ledové vody,
  • 1 lžička cukru,
  • špetka soli.

Do koláče:

  • 6 broskví,
  • 25 g třtinového cukru na závěrečné posypání koláče,
  • vejce na potření.

Oříšková pasta:

  • 100 g vlašských ořechů,
  • 50 g mandlí,
  • 80 g másla.

Zálivka:

  • 10 g másla,
  • 10 ml javorového sirupu,
  • 1 rovná lžička mleté skořice,
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu (7 tobolek),

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto na galette. Do větší misky nasypejte mouku, cukr a špetku soli. Poté přidáme na tenké plátky nakrájené máslo a studenou vodu (Voda musí být studená, jelikož v těstě je velký poměr másla, které by díky teplé vodě rychle měklo a s těstem by se pak špatně pracovalo). Prsty máslo nejprve jemně zapracováváme a poté celou rukou vypracujeme kompaktní, ne příliš hladké těsto. S těstem pracujeme rychle, aby se nezačalo lepit. Zpracované těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 1 hodinu v lednici odležet.
  2. Nyní si připravíme oříškovou pastu. Ořechy nasekáme na co nejjemněji a rozprostřeme je rovnoměrně na pánev. Pánev dáme zahřívat a ořechy na ní lehce opečeme. Od pánve neodcházejte, ořechy vařečkou promíchávejte, opékají se velmi rychle a mohli by tak rázem zčernat a zhořknout.
  3. Opečené ořechy dáme do misky a do ještě horké směsi zamícháme máslo tak, aby se zcela rozpustilo. Misku s ořechovou pastou dáme na chvíli odležet do lednice.
  4. Broskve omyjeme, ořežeme  a nakrájíme je na tenké plátky.
  5. Pokud je již těsto hodinu v ledničce, vyndáme ho, aby před válením přijalo pokojovou teplotu. Stejně tak vyndáme i oříškovou pastu.
  6. Plech vyložíme pečícím papírem.
  7. Nyní se vrhneme na zálivku. V malém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme javorový sirup, skořici a kardamon. Vše zamícháme a odstavíme z plotýnky.
  8. Těsto vyválíme do velké 3 mm vysoké kulaté placky. Těsto přeneseme na plech a potřeme jej oříškovou pastou. Pastu natírejte po celém středu a po okrajích nechte tak 3 cm nenatřené. Na pastu naskládejte nakrájené broskve, nenatřené okraje přehněte přes ni, aby vznikl kulatý koláč a prostředek koláče polijte máslovou zálivkou.
  9. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  10. Kraje galetky potřete rozkvedlaným vajíčkem a po celé ploše i okrajích ji posypejte třtinovým cukrem.
  11. Galette pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 minut.
  12. DOBROU CHUŤ!
© 2021 An´s Guide to the Universe. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky